Ons bedrijf

Portret van Philip Delusinne, CEO RTL België - klik om te vergroten.

Philippe Delusinne, CEO RTL Belgium

RTL Belgium is een dochterbedrijf van de RTL Group, Europa’s grootste omroepgroep, en is marktleider op het vlak van tv-zenders en radiostations in Franstalig België.

Dagelijks kijken meer dan twee miljoen mensen naar een van de drie zenders van de groep: RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL. Wat de radio betreft halen Bel RTL en Radio Contact elk apart bijna 600.000 luisteraars per dag. Op het web bereikt RTLinfo.be elke dag meer dan 275.000 bezoekers.

De jaarlijkse omzet van meer dan € 200.000.000 dankt de RTL group in België aan een eenvoudige en doeltreffende formule: zichzelf elke dag opnieuw heruitvinden en een (h)echte band creëren met zijn publiek (luisteraars, kijkers, adverteerders en consumenten). Dit kan dankzij het grenzeloze enthousiasme van het dynamische en gedreven team.

Onze geschiedenis:

 • 1924: François Anen, een Luxemburgse handelaar van radioapparatuur, slaagt er voor het eerst uit te zenden een kleine zender met een vermogen van amper 50 watt! Het kleine station bevindt zich op de zolder van een gebouw in de Rue Beaumont. Het initiatief heeft zelfs een naam: Radio Luxembourg Association.
 • 11 mei 1929: François Anen slaat de handen in mekaar met Henry Etienne en Jean Le Duc. Zij richten de Société 
Luxembourgeoise d’Etudes radiophonique (SLER) op.
 • 8 juni 1931: SLER wordt de Compagnie Luxembourgeoise de la Radio en pakt uit met zijn eerste station, bekend als Radio Luxembourg. Een langegolfzender krijgt een plek in Junglinster. De jonge radio maakt gebruik van de ideale ligging en heeft Europese ambities. Radio Luxembourg zendt op dat moment uit in drie talen: Duits, Frans en Engels; en over vier gebieden (Luxemburg, België, Duitsland en Frankrijk).
 • 1932, de zender verhuist naar de beroemde Villa Louvigny in het stadspark van Luxemburg.
 • 23 januari 1955: de eerste programma’s van Télé Luxemburg! De nieuwe tv-zender wortd ingehuldigd door Groothertogin Charlotte. De CLR is intussen CLT  geworden – Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion – en gaat dus verder dan de oorspronkelijke activiteit, radio. De zender van Télé Luxembourg, staat in Dudelange en zorgt voor een zendbereik in Luxemburg, Lotharingen en de Belgische Ardennen.
 • 1966: Radio Luxemburg heet nu RTL.
 • 1976 en 1977 zijn belangrijk jaren in de geschiedenis van RTL: Georges Lang begint met de nachtprogrammering van de zender en het programma “Les Grosses Têtes” start op 1 april 1977. Twee topprogramma’s die nu nog steeds sterk scoren.
 • 1985: er zijn heel wat tv-zenders te bekijken op het Belgisch grondgebied. De overheid moet de audiovisuele wereld dus reguleren. Een wet wijst nu de uitzending van commerciële reclame toe aan één enkele zender – waarvan de raad van bestuur ten minste één vertegenwoordiger van de geschreven pers bevat – en dit per taalgemeenschap. In december kiest de Audiopresse groep, die alle dagbladuitgevers verenigt, voor RTL Télévision als commerciële zender en richt ze RTL Télévision op in partnership met CLT.
 • 30 juli 1986: de regering van de Franse Gemeenschap bekrachtigt het bestaan van RTL Télévision; een privételevisie vervoegt nu het Franstalige Belgische medialandschap.
 • 12 september 1987, RTL Television veranderde haar naam in RTL-TVi (de afkorting voor Radio Télévision Luxembourg – Télévision Indépendent).
 • 1991: TVi SA, verbonden aan de mediagroep Rossel, creëert Bel RTL, de eerste algemene privéradio in het zuiden van België. Radio Contact, de grootste Belgische muziekzender, sluit zich aan bij de groep.
 • TVi SA anticipeert op de veranderingen in de televisiewereld en lanceert in 1995 het tweede kanaal van de groep: Club RTL.
 • 1999: de websites van de RTL-zenders komen online. RTL Info volgt in 2007 en de mobiele apps in 2010.
 • Februari 2004: het nieuwe en derde tv-kanaal van de RTL group, Plug TV (herdoopt tot Plug RTL in 2008) brengt een frisse toon.
 • Oktober 2006: het RTL-gebouw van 14.500m² aan de Arianelaan is niet langer geschikt voor de ambities en de plannen van de groeiende groep. We kiezen voor de nieuwbouw van een complex met 170 meter gevel en 18.500 m² oppervlakte. De RTL Belgium familie trekt van de Arianelaan naar de hoek van de Leuvensesteenweg en de Jacques Georginlaan in Schaarbeek.
 • Januari 2007: de radio Mint zendt voor het eerst uit en verrast meteen de media en luisteraars door zijn originele aanpak. Op amper enkele maanden houden de 120.000 luisteraars dagelijks vast aan en van de slogan “La musique a meilleur goût”. In oktober 2008 stoppen de uitzendingen op FM. Mint blijft intussen wel op het web via www.mint.be en komt in januari 2016 terug dankzij een partnership met de provinciale zenders Must FM en Maximum FM en de onafhankelijke radio BXFM.
 • Plug Mobile by Proximus ziet het licht in januari 2007 wanneer Proximus de lancering aankondigt van een nieuw prepaidformule in samenwerking met de televisiezender Plug TV (nu Plug RTL).
 • In 2007 pakt RTL Belgium uit met RTL à l’infini, een video on demanddienst (VOD). Bij de start enkel beschikbaar via de decoders van Belgacom TV. Nu is hij beschikbaar bij alle operatoren. RTL à l’infini biedt intussen ook FVOD (Free Video On Demand), TVOD (Transactional Video On Demand) en SVOD (Subscription Video On Demand) aan.
 • Radio Contact lanceert zijn muziekzender op televisie, Contact Vision in 2009. Deze radiovisiezender is beschikbaar via radiocontact.be en wordt verdeeld op alle digitale platforms in Franstalig België.
 • Juni 2009: een nieuwe abonnementsformule voor mobiel bellen krijgt de naam Allo RTL. Bovenop bellen en sms’en kunnen de abonnees ook overal RTL-TVi, Club RTL en Plug RTL bekijken. RTL info is zonder limiet beschikbaar.
 • September 2011: Radio Contact levert nu ook eigen telefoondiensten met Contact Mobile. Het is een product met lage tarieven en een sterke identiteit, eigen aan de grootste muziekradiozender in Franstalig België. Contact Mobile spruit voort uit de samenwerking tussen KPN Group Belgium en RTL Belgium. In december 2015 wordt Contact Mobile herdoopt tot Allo RTL.
 • Maart 2012: RTL Belgium slaat de handen in mekaar met Mobistar om Plug Mobile te herlanceren met de naam Plug Mobile by Mobistar. Dit nieuwe gsm-aanbod biedt via 3G gratis toegang tot de drie zenders van RTL Belgium.
 • Eind 2014 wordt het journaal van RTL-TVi omgedoopt tot RTL info. Het concept is helemaal herdacht zowel op inhoudelijk als op visueel vlak. Ook het productieproces is nieuw. Een panoramisch HD-scherm van 14 meter breed is de blikvanger van de RTL info studio.
 • Bel RTL is ook te genieten en te bewonderen in radiovisie vanaf september 2015. De radiovisiezender is beschikbaar via internet op sommige kabeltelevisiemaatschappijen in Franstalig België.
 • November 2015, RTL à l’infini is nu ook beschikbaar als een app bij Android Market en Apple Store. RTL à l’infini wordt zo toegankelijk via een internetverbinding op computer, tablet en smartphones. RTL à l’infini is altijd beschikbaar, overal en op alle dragers.